Social Club Hand in Hand is een initiatief van Randa Alkhalide en Samer Al Mohammed, Syrische vluchtelingen, die in 2016 na hun aankomst in Wijchen ondervonden dat Nederlands leren heel moeilijk is.

Samenlevingsvormen verschillen erg. In diverse culturen is men gewend om in grote families televen. Hier zijn ze alleen, of alleen met hun gezin. Dit maakt dat ze zich alleen voelen en soms somber. Het ontneemt de zin om te leven, te werken of iets te doen.

Nieuwkomers zijn op zoek naar kennis en kennissen, informatie en aanknopingspunten, om onderdeel uit te kunnen maken van deze nieuwe samenleving.

Maar hoe?

Als inburgeraar krijg je 9 uur Nederlandse les per week, je gaat naar huis om te studeren, maar verder zijn er weinig gemakkelijk toegankelijke mogelijkheden om contacten te leggen met Nederlands sprekenden. En dat laatste is nou juist absoluut noodzakelijk om de taal te leren, te participeren en werk te vinden!

Vandaar hun initiatief om Social Club Hand in Hand onder de aandacht te brengen van de gemeente. De gemeenteraad heeft in mei 2018 besloten het initiatief te gaan ondersteunen en ruimtes in Wijkcentrum Wijchen Zuid beschikbaar te stellen om Social Club Hand in Hand vorm te geven.

Met behulp van Wijchense vrijwilligers is de Stichting Social Club Hand in Hand Wijchen opgericht. De ruimtes in het Wijkcentrum Wijchen Zuid zijn nu ingericht met inventaris die belangeloos beschikbaar is gesteld door Wijchenaren en waar nu allerlei activiteiten plaats gaan vinden.

Alle activiteiten zijn gericht op ontmoeten en de Nederlandse taal leren. Door het aanbieden van een uitgebreid programma worden zowel de nieuwkomers als de gevestigde Wijchenaren geïnspireerd elkaar te ontmoeten en kennis te nemen van culturele verschillen.

Er is een gezellige huiskamer waar nieuw aangekomen en gevestigde Wijchenaren op elk moment binnen kunnen lopen. Ze kunnen elkaar ontmoeten en onder het genot van een (gratis) kop koffie of thee in gesprek gaan.

Voor alle Wijchenaren vinden activiteiten, workshops en lezingen plaats onder de thema’s: Eten & Drinken, Filosofie, Religie & Cultuur, Gezondheid & Opvoeden, Bewegen, Werk en Creativiteit.

Gevestigde Wijchenaren en nieuwkomers bouwen zo hand in hand een lokaal netwerk dat nieuwkomers een eindje op weg kan helpen.

Social Club Hand in Hand is een gezellige plek waar culturen elkaar ontmoeten, elkaar inspireren en van elkaar leren!